Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Shoot the shit with other metal folk. Free discussion on any topic that doesn't suit the other forums. Avoid mentioning carpet.
User avatar
Olden Polynice
Ancient One
Posts: 1192
Joined: 06 Apr 2011, 05:46

Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Olden Polynice » 13 Oct 2017, 16:28

Today I have seen what hell looks like ladies and gentleman.

I've spent hours trying to get some recording going but this is my CURRENT FUCKING ISSUE AT THIS VERY MOMENT. It was the last resort, the old mixing console. I have the RCA cables hooked into the outs - these cables combine back into one cable which is in my microphone hole at the back of the computer. My guitar is plugged into line 1, there is a signal showing on the desk. The computer however, no.. no way. I have spent what seems like an eternity messing around in system sounds - I can't for the fucking life of me get a signal to show in the "recording" part of it, nor the playback now for that matter.

I could swear this was all I was doing to record audio on my old TERRIBLE computer. I have a line going in, a signal is showing. I have a line going out (RCA jacks) and into the computer microphone thing. The computer however just isn't having it. What simple thing am I doing wrong? I suspect there may be more to it, some Bill Gates scumbaggery afoot. Earlier I was trying to use USB out of the pedal and having problems with everything except Guitar Rig 5. I had sound going pretty quickly there, the simple Asio crap. Any other amp plug in or program though - no. I was using that Boss Tone Central thing earlier and could not get a fucking sound out of the computer even when I selected the only settings that would let me fucking progress to (allegedly) access the program properly - That does not make any sense to me, from memory there was sound showing up in the "recording" section of system sounds but nothing showing up in the playback section. Ended up just putting the out in the amp after a couple of hours wasted, pretty good program actually. But anyway...

I've watched a couple of Youtube videos and it's mainly people using 4 connections RCA wise. I understand this but do not see the point of having my computer feeding sound back into the desk when I just want to record and have the sound coming out of the speakers as it usually does. In other words, I got fuck all chords anyway and think it's unnecessary for what I'm trying to do. I think there's something going on with the Microsoft audio thing but have no idea what :ra:

If anybody can help..I'll order you a pizza if it's possible to do it online.
User avatar
Olden Polynice
Ancient One
Posts: 1192
Joined: 06 Apr 2011, 05:46

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Olden Polynice » 13 Oct 2017, 16:29

P.S smart arse replies will be ignored, looking at you Gleeso.

This is vry..vry..srs bsns.

Sorry if it's in the wrong section.
User avatar
iamgoat
Metal God
Posts: 5385
Joined: 13 Apr 2009, 14:44
Location: a mountain somewhere

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby iamgoat » 14 Oct 2017, 02:37

Can u make a picture of your setup?

What DAW are you using?

Maybe it's an I/O setup issue within your software. It could also be the mic input of your computer while you are trying to send a line level signal into it, while the mic input is at mic level.
User avatar
Verbal
Postwhore
Posts: 20519
Joined: 18 Apr 2009, 03:05

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Verbal » 14 Oct 2017, 04:28

post your credit card details here and someone will help you
User avatar
zim
Metal God
Posts: 19999
Joined: 14 Apr 2009, 02:36
Location: US

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby zim » 14 Oct 2017, 08:51

you're not wrong
User avatar
Hitoshura
Metal God
Posts: 18072
Joined: 17 Apr 2009, 04:24

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Hitoshura » 14 Oct 2017, 12:50

i had an issue for several months where i couldn't get reaper to actually write anything to disk

after an ungodly number of hours testing innumerable settings in the software, it turned out i just had to change which USB port my interface was plugged into

the lesson is: computers are fuckin' dumb as hell

and so are you

and so am i

:chetty:
User avatar
Olden Polynice
Ancient One
Posts: 1192
Joined: 06 Apr 2011, 05:46

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Olden Polynice » 15 Oct 2017, 18:13

iamgoat wrote:Can u make a picture of your setup?

What DAW are you using?



Maybe it's an I/O setup issue within your software. It could also be the mic input of your computer while you are trying to send a line level signal into it, while the mic input is at mic level.


I don't think the DAW should be important here as there should just be sound coming through without one open in the case with the analogue mixer? Were you asking this due to ASIO issues or something similar? I will take pictures tomorrow but can you expand on the mic input thing any further? As said the stand alone Guitar Rig was working when I was just using the USB out of the pedal - I tried opening up Guitar Rig in FL Studio and had no results however. Going back to the desk - I know the mic input is atleast doing something because when I turn the computer volume up while the chord is plugged in I can hear the..audio air sound (?) all of a sudden. Not sure how to word it. The plug is still in and after just looking at the computer volume mixer it's saying "Listening to Microphone - 2 - High Definition Audio Device" when I hover above it. When I click further into System Sounds and recording it has Line In saying not plugged in. I just don't see why the pink microphone input won't pick up the sound. Maybe I should open the computer up and see what's going on with the blue input? Yet the microphone one is obviously working at some capacity? Hopefully that made sense? :alien:

Hitoshura wrote:
after an ungodly number of hours testing innumerable settings in the software, it turned out i just had to change which USB port my interface was plugged into



Haha already tried this
User avatar
Olden Polynice
Ancient One
Posts: 1192
Joined: 06 Apr 2011, 05:46

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Olden Polynice » 15 Oct 2017, 18:16

Olden Polynice wrote:
iamgoat wrote:Can u make a picture of your setup?

What DAW are you using?



Maybe it's an I/O setup issue within your software. It could also be the mic input of your computer while you are trying to send a line level signal into it, while the mic input is at mic level.


I don't think the DAW should be important here as there should just be sound coming through without one open in the case with the analogue mixer? Were you asking this due to ASIO issues or something similar? I will take pictures tomorrow but can you expand on the mic input thing any further? As said the stand alone Guitar Rig was working when I was just using the USB out of the pedal - I tried opening up Guitar Rig in FL Studio and had no results however. Going back to the desk - I know the mic input is atleast doing something because when I turn the computer volume up while the chord is plugged in I can hear the..audio air sound (?) all of a sudden. Not sure how to word it. The plug is still in and after just looking at the computer volume mixer it's saying "Listening to Microphone - 2 - High Definition Audio Device" when I hover above it. When I click further into System Sounds and recording it has two microphone inputs then under them Line In saying not plugged in. I just don't see why the pink microphone input won't pick up the sound. Maybe I should open the computer up and see what's going on with the blue input? Yet the microphone one is obviously working at some capacity? Hopefully that made sense? :alien:

Hitoshura wrote:
after an ungodly number of hours testing innumerable settings in the software, it turned out i just had to change which USB port my interface was plugged into



Haha already tried this
User avatar
iamgoat
Metal God
Posts: 5385
Joined: 13 Apr 2009, 14:44
Location: a mountain somewhere

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby iamgoat » 16 Oct 2017, 13:40

Well, like I said, I don't think running two XLR or 1/4" Jack (TRS) out of your mixer's line out (line level) into your mini jack mic input (mic level) of your computer is going to work.

Is the mixer fully analog or does it have a usb or firewire connection so you can use it as an external audio interface?

I hate PC's when it comes to audio.
Grim :grimb: Giant
User avatar
horse dealies
Postwhore
Posts: 66829
Joined: 18 Apr 2009, 07:36

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby horse dealies » 16 Oct 2017, 15:28

i wonder if this is related to my arrow key browser issue :bulb:
User avatar
Verbal
Postwhore
Posts: 20519
Joined: 18 Apr 2009, 03:05

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Verbal » 16 Oct 2017, 20:20

that first thread has way too many words
User avatar
horse dealies
Postwhore
Posts: 66829
Joined: 18 Apr 2009, 07:36

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby horse dealies » 16 Oct 2017, 22:14

could be a defective keyboard
User avatar
Verbal
Postwhore
Posts: 20519
Joined: 18 Apr 2009, 03:05

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Verbal » 16 Oct 2017, 22:35

:redneck:
User avatar
Olden Polynice
Ancient One
Posts: 1192
Joined: 06 Apr 2011, 05:46

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby Olden Polynice » 17 Oct 2017, 05:26

iamgoat wrote:Well, like I said, I don't think running two XLR or 1/4" Jack (TRS) out of your mixer's line out (line level) into your mini jack mic input (mic level) of your computer is going to work.

Is the mixer fully analog or does it have a usb or firewire connection so you can use it as an external audio interface?

I hate PC's when it comes to audio.


My memory is pretty bad but I'm sure that's just the way I hooked it up to an old computer in the past. It's an analog mixer, I have never owned a usb interface. I was also having some issues with the USB guitar pedal (worked in Guitar Rig though but the problem is I didn't want to use Guitar Rig sounds, wanted to record the pedal sounds). Just caved and ordered an MBox 3 Pro, hopefully this should do the trick. I will no doubt post back in frustration in a couple of weeks. I appreciate your help for now. :grin:
User avatar
horse dealies
Postwhore
Posts: 66829
Joined: 18 Apr 2009, 07:36

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby horse dealies » 17 Oct 2017, 07:53

"old computer" = old pizza?
User avatar
zim
Metal God
Posts: 19999
Joined: 14 Apr 2009, 02:36
Location: US

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby zim » 17 Oct 2017, 08:49

HELLO THERE
User avatar
horse dealies
Postwhore
Posts: 66829
Joined: 18 Apr 2009, 07:36

Re: Audio signal problems (FOR THE LOVE OF GOD PLEASE HELP ME)

Postby horse dealies » 17 Oct 2017, 17:18

moldy times

Return to “Necro's Bar”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest